Week 36 - 38: Voorbereiden op bevalling

Op de foto: 38 weken zwanger 

 

Hoe gaat het met je baby

Het huidje van je baby is nog steeds bedekt met huidsmeer, een wit, glibberig laagje dat hem of haar beschermt tegen het inweken van het vruchtwater. Je baby verliest dit laagje in de laatste weken van je zwangerschap. Het huidsmeer komt dan in vlokjes in het vruchtwater terecht.

Als dit je eerste zwangerschap is dan zal je baby rond deze tijd met het hoofdje dieper in het bekken zakken. Dit wordt indalen genoemd. Soms kun je dit ook voelen. Je krijgt namelijk wat meer ruimte in je maag. Ben je zwanger van een tweede of volgend kind, dan kan dit indalen later in de zwangerschap plaatsvinden. De buikspieren zijn door de vorige zwangerschap namelijk al wat meer uitgerekt en de baby heeft nu dus nog wat meer ruimte.

 

Vanaf week 37 mag je thuis bevallen. Een raar idee is het wel, je baby kan nu ieder moment komen maar het kan ook nog een dikke maand duren.

 

Hoe gaat het met jou?

Je zwangerschapsverlof is nu in ieder geval ingegaan. Enerzijds een tijd om ontzettend van te genieten. Je bent vrij en kunt je helemaal overgeven aan de voorbereiding op de komst van je kind. Anderzijds kan het best zijn dat het af en toe helemaal niet leuk is. Als je weer een nacht slecht hebt geslapen omdat je om de haverklap moet plassen bijvoorbeeld, als je opgezwollen enkels en last van maagzuur hebt, als je niet meer goed weet hoe je zitten moet en al helemaal niet hoe je overeind moet komen...

 

Af en toe kun je het dan ook goed zat zijn. Het zijn die typische laatste loodjes die behoorlijk zwaar kunnen zijn. Jezelf verwennen is altijd nog het beste medicijn tegen zo´n dip. Ga naar de kapper, maak een afspraak met de schoonheidsspecialiste, koop een mooi boek of ga een middagje de stad in met een vriendin.

 

En doe een middagdutje. Ook al slaap je misschien overdag niet écht, het werkt wel ontspannend. Ook ontlast je hiermee je banden en je rug. De lekkerste houding om te liggen: op je zij, met een kussen ter ondersteuning onder je knie.

 

Verloskundige

Verloopt de zwangerschap nog steeds voorspoedig en bezoek je nog elke twee weken de verloskundige? Je zult haar nu élke week gaan ontmoeten, want in deze laatste weken van de zwangerschap word je vaker gecontroleerd.

 

Bed op klossen

Vanaf week 37 moet je je bed op klossen zetten. Je bed moet op ongeveer 80 centimeter hoogte staan. Dat is een goede werkhoogte voor de verloskundige en de kraamhulp. Klossen kun je lenen bij thuiszorgwinkels, maar je kunt eventueel ook bierkratten gebruiken.

 

Ook als je in het ziekenhuis wilt gaan bevallen, moet je je bed verhogen. Het kan namelijk altijd anders lopen: misschien wil je opeens graag thuis bevallen of dient de baby zich zo snel aan dat je toch thuis bevalt. Dan is het voor de verloskundige handig als het bed verhoogd is. En tijdens de kraamperiode zul je (hopelijk) heel wat uurtjes in je bed doorbrengen. Een verhoogd bed voorkomt dan rugklachten bij de kraamverzorgster. En voor jezelf is het ook makkelijker in- en uitstappen.

 

‘Ziekenhuis’koffertje

Ook als je van plan bent om thuis te bevallen, is het toch verstandig om een tas met wat spullen klaar te zetten voor het geval dat je toch onverwachts naar het ziekenhuis moet. Leg voor de baby wat kleertjes klaar: 2 rompertjes (maat 50), 2 broekjes en 2 paar sokjes (of 2 slobbroekjes), 2 truitjes en 2 mutsjes. Stop voor jezelf toiletspullen, een pyjama en warme sokken (of sloffen) in je 'ziekenhuiskoffertje’.

 

Babykleertjes wassen

Was de babykleertjes, hydrofielluiers, lakentjes en badcapes voordat je ze gebruikt. Kleding en textiel kunnen namelijk schadelijke stoffen bevatten. En na een wasbeurt drogen de hydrofielluiers en badcapes veel beter af. En de babykleertjes ruiken dan ook lekker fris.

 

Gebruik liever geen wasverzachter. Het babyhuidje is gevoelig en baby's kunnen uitslag van wasverzachter krijgen. Erg schattig om te zien: al die kleine kleertjes aan de waslijn!