Week 33 - 35: Zwangerschapsverlof

Op de foto: 35 weken zwanger 

 

Hoe gaat het met je baby?

Je baby kan nu nauwelijks nog een kant op en ligt hoogstwaarschijnlijk al in de houding waarin hij of zij geboren gaat worden. De kans dat hij of zij draait, wordt steeds kleiner.

 

Je baby is nu echt bijna klaar voor de start. De nageltjes hebben bijna de topjes van de vingers bereikt, de niertjes werken, de longen zijn zo goed als rijp. De zachte donshaartjes waarmee je kind van top tot teen bedekt was, laten los en komen in het vruchtwater terecht.

 

Omdat je kind hier telkens kleine slokjes van neemt, krijgt hij of zij ook de haartjes binnen. Dat klinkt misschien eng, maar het is juist goed. Want de haartjes prikkelen de darmen, waardoor de ontlasting op gang komt.

Bij de eerste poepluier van je kind komt dit eruit. Die eerste ontlasting, meconium genaamd, ziet er hierdoor zwart-groen uit en is een beetje plakkerig doordat er suiker in zit. Vruchtwater is namelijk licht zoet.

 

Groeien doet je kind nu ook niet zo hard meer. Hij of zij komt nog maar een paar ons per week aan. Heb je een grote buik, dan wil dat niet per se zeggen dat je ook een groot kind krijgt. En andersom geldt dat ook: een kleine buik, duidt niet altijd op een klein kind.

 

De grootte van je buik wordt naast het gewicht van de baby namelijk ook bepaald door de stevigheid van je buikspieren, de hoeveelheid vruchtwater, de mate waarin je vocht en vet vasthoudt en je eigen postuur. Ben je klein, dan komt je buik meer naar voren, simpelweg omdat er weinig ruimte is om in de lengte te groeien. Ben je lang, dan heb je vaak een plattere buik.

 

Hoe gaat het met jou?

Binnenkort ga je met zwangerschapsverlof. Een leuk vooruitzicht. Maar daardoor kan het nu juist wel extra druk zijn op je werk. Misschien wil je nog even snel een aantal klussen afmaken omdat je er straks zestien weken of langer niet zult zijn. En misschien heb je het nu wel extra druk omdat je een vervanger moet inwerken.

 

Spanningen en stress zijn nu natuurlijk wel de laatste dingen die je kunt gebruiken. Hoe moeilijk het soms ook is, neem jezelf in acht. Ben je ´s avonds moe, plan dan in ieder geval geen afspraken in de avonduren. Wees eerlijk tegenover je collega´s wat je wel en niet aankunt en voel je niet schuldig als je ook af en toe nee moet zeggen.

 

Misschien dat je nu af en toe last hebt van harde buiken. Dit zijn samentrekkingen (contracties) van de baarmoeder. De baarmoeder bereidt zich voor op de bevalling; bij wijze van oefening worden alle spieren van binnen aangespannen. Omdat de baarmoeder hierbij hard wordt, heeft dit verschijnsel de naam 'harde buik' gekregen.

 

Bij een wee trekt de baarmoeder ook samen, maar toch zit er een verschil tussen weeën en harde buiken. Harde buiken komen niet met een bepaalde regelmaat; je kunt er een paar op een dag hebben of een uur achter elkaar en dan weer dagen niet. Bovendien kunnen harde buiken optreden als je plotseling bukt, opstaat of tilt, maar ook als je het erg druk hebt (gehad).

 

Vaak is het een teken dat je even een beetje gas terug moet nemen. Maar ook de baby zelf kan ook de veroorzaker zijn: als hij of zij erg trapt of zich omdraait, kan dat uitmonden in een harde buik.

 

Geboorteplan opstellen

Voordat je gaat bevallen, kun je een geboorteplan opstellen. Aan de hand van een vragenlijst zet je op een rij wat je wel of juist niet zou willen tijdens je bevalling. Handig voor jezelf en de verloskundige die je begeleidt. Want tijdens de bevalling ben je soms (even) niet in staat om kenbaar te maken wat je wel of juist niet wilt. Je kunt bijvoorbeeld nadenken over waar je wilt bevallen - thuis of in het ziekenhuis -, hoe - zittend, liggend, in bad, op bed -, wie er bij mag zijn, of je pijnbestrijding wilt en welke vorm dan, wat je wilt dat je partner doet, wie de navelstreng gaat doorknippen, wat er met de placenta gaat gebeuren etc.

 

Je krijgt gewoon een beter beeld van hoe een bevalling kan verlopen en wat voor keuzes jij en je partner kunnen maken. Natuurlijk verloopt een bevalling weleens anders dan je in je geboorteplan had bedacht, maar als het duidelijk is waardoor het anders gaat, vinden vrouwen dat vaak niet erg.

 

Kraampakket regelen

Zorg dat je een kraampakket in huis hebt. In een kraampakket zitten onder andere kraamverband, steriele gaasjes en een navelklem. Sommige drogisterijen verkopen complete kraampakketten. Informeer bij je zorgverzekeraar of die een kraampakket verstrekt.

 

Ook als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen, is het verstandig om een kraampakket in huis te hebben. Het kan altijd zo zijn dat je onverwachts thuis bevalt. Zet ongeveer vier weken voor je bevalling je bed op klossen. Je bed moet op ongeveer 80 centimeter hoogte staan. Dat is een goede werkhoogte voor de verloskundige en de kraamhulp.