Week 25 - 28: Levensvatbaar

Op de foto: 28 weken zwanger 

 

Hoe gaat het met je baby?

Je baby is nu ‘levensvatbaar’. Wanneer je baby nu geboren wordt zal het veel hulp van buitenaf nodig hebben om in leven te blijven. Een te vroeg geboren baby heeft nog weinig weerstand tegen infecties en de longetjes zijn nog niet rijp genoeg voor een leven buiten de baarmoeder. Vanaf 28 weken heeft je baby al betere kansen, maar ook dan heeft hij of zij een lange weg te gaan. Het is daarom nog lang niet de bedoeling dat je baby nu al geboren wordt.

 

Je baby is druk bezig met het trainen van zijn spieren nu de ruimte in je buik er nog is. Voel je je baby een paar uurtjes niet, dan ligt hij of zij waarschijnlijk diep te slapen. Als je heel zachtjes met je handen op je buik drukt, kun je hem of haar wakker schudden. Hoe vaak je je baby zou moeten voelen, daarvoor is geen richtlijn aan te geven. Als dat toevallig even minder is, hoef je je niet direct zorgen te maken. Soms heb je het gewoon zo druk, dat je de bewegingen niet direct opmerkt. Pas als er duidelijk iets verandert in de bewegingen, is het verstandig om dat te bespreken met je verloskundige.

Je kunt nu steeds meer contact maken met je baby. Als je ontspannen op bed of op de bank gaat liggen en zachtjes met je handen over je buik wrijft of voorzichtig druk uitoefent, komt je baby naar je handen toe. Misschien lukt het niet meteen, maar als je het een paar keer herhaalt, er even de tijd voor neemt en je concentreert lukt het vast en zeker wel.

 

Je baby zal in deze weken zijn oogleden open doen. Hij of zij kan het verschil tussen donker en licht onderscheiden, of hij of zij nog meer kan zien dan donker en licht is niet bekend.

 

Hoe gaat het met jou?

Elke controle bij de verloskundige zal jouw bloeddruk gecontroleerd worden. Een zwangerschap vormt een extra belasting voor je lichaam en dat zou een hoge bloeddruk kunnen veroorzaken. Een hoge bloeddruk voel je zelf niet. Wél kan het zijn dat je wat meer vocht gaat vasthouden en je voortdurend hoofdpijn hebt of sterretjes ziet, maar het zelf herkennen is heel lastig. Vandaar dat je verloskundige dat altijd controleert. Als je bloeddruk aan de hoge kant is, zal ze je waarschijnlijk adviseren om wat meer rust te nemen. Ook veel water drinken is goed voor je. Een hoge bloeddruk kan ook duiden op een zwangerschapsvergiftiging. In dat geval ga je naar de gynaecoloog die je verder zal begeleiden en jou en je baby goed in de gaten houdt.

 

Stress is nooit goed, maar in je zwangerschap zeker niet. Als je erg gestrest bent geeft dat bij jou lichamelijke reacties zoals langdurige hartkloppingen of transpiraties. Het gevolg kan zijn dat je bloedvaten, dus óók de bloedvaten van de placenta verkrampen en minder goed doorbloed raken. Dat is niet goed voor je baby en hij of zij kan daardoor een groeiachterstand oplopen.

 

Dus heb je het erg druk op je werk, neem dan bijtijds gas terug. Als er problemen zijn of dingen waar je je erg druk over maakt, probeer deze dan te bespreken met je verloskundige.

 

Aan typische kwaaltjes kun je nu last krijgen van bijvoorbeeld couperose. Dit zijn gesprongen adertjes in je gezicht. Helaas kun je hier niet veel aan doen. Probeer extreme temperatuurswisselingen te vermijden. Na je zwangerschap trekt dit vanzelf weer weg.

Een ander typisch schoonheidskwaaltje is het sneller afbreken van je nagels. Dit is een gevolg van de hormoon verandering in je lichaam. Masseer een nagelcrème in en lak je nagels met een verstevigende nagellak. En heb je nu ineens meer last van wallen? Misschien kom je toch niet aan voldoende rust. Ga eens een avondje extra vroeg naar bed. Een ijsklontje op je ogen wil ook wel eens helpen.

 

Bloedprikken

In de twaalfde week wordt je bloed onderzocht en wordt ook vastgesteld of je rhesus D-negatief bent. Je hebt dan een bepaalde stof in je bloed. Als je inderdaad Rhesus D-negatief bent, dan wordt in deze week nóg eens bloed bij je afgenomen. Het kan namelijk zijn dat je baby rhesus D-positief bloed heeft. Als tijdens de zwangerschap een beetje bloed van je baby in jouw bloedbaan komt, kan dat problemen opleveren. Dit is zeer onwaarschijnlijk, want bloedbaan van moeder en kind zijn strict van elkaar gescheiden, maar het kan wel. Je gaat dan antistoffen aanmaken tegen het bloed van je kind. En deze antistoffen kunnen via de navelstreng weer bij je kind komen en hem of haar ziek maken.

 

Rond deze week wordt gekeken of er in jouw bloed antistoffen zijn aangemaakt. Als dit zo is, dan krijg je binnen een week een injectie, die de kans verkleint dat je lichaam nog meer antistoffen gaat aanmaken.

 

Na de geboorte wordt er direct een beetje bloed uit de navelstreng genomen om te zien welke bloedgroep je kind heeft. Is hij of zij rhesus D-positief dan krijg je ook een injectie waardoor je lichaam daarna geen antistoffen meer zal aanmaken. Dat is belangrijk voor een eventuele volgende zwangerschap van een rhesus-D-positief kind.