Verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een afspraak maken met de verloskundige bij jou in de buurt. In deze regio starten de controles altijd met een intake bij de verloskundige.

 

De verloskundige begeleidt je vóór, tijdens en na je zwangerschap. Zij adviseert en ondersteunt je tijdens deze bijzondere periode. De verloskundige controleert jouw gezondheid en die van je baby, maar ze bespreekt ook met jou (en je partner) hoe je je zwangerschap ervaart. Heb je vragen over je zwangerschap, de bevalling of je rol als moeder? Bespreek deze en andere vragen, verwachtingen, wensen en misschien ook angsten gerust met je verloskundige.

 

Eerste bezoek aan de verloskundige

Tussen de achtste en tiende week plannen de meeste verloskundigen het eerste bezoek. Vooral de eerste keer heeft de verloskundige extra tijd voor je omdat je een heleboel vragen moet beantwoorden. Zo zal ze onder meer vragen stellen over eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes in jouw familie of in de familie van je partner, of één van jullie beiden medicijnen slikt en welke ziektes jullie hebben gehad. Omdat er dus ook vragen gesteld worden over de gezondheid van je partner is het handig om de eerste keer in ieder geval samen te komen. Ook zal de verloskundige je lichamelijk onderzoeken, je bloeddruk meten, je bloed (laten) onderzoeken en je buik voelen. De verloskundige zal prenatale screening met je bespreken. 

  

Verloskundigen zijn vaak zelfstandig gevestigd, in een eigen praktijk of in een groepspraktijk. Maar ook in een ziekenhuis werken verloskundigen: dat zijn 'klinisch verloskundigen'.