Kraamzorg
De eerste week na de bevalling krijg je kraamzorg. De kraamverzorgende controleert of het goed gaat met jou en je kindje en geeft veel informatie over de verzorging.
Hulp bij borstvoeding
Borstvoeding geven is gezond voor de ontwikkeling en band met je baby, maar borstvoeding geven kan ook stressvol zijn als je baby niet of moelijk drinkt.
Vroeggeboorte
Baby’s die te vroeg geboren worden, missen de laatste rustige periode in de baarmoeder en zijn aangewezen op intensieve zorg in de couveuse in het Moeder&Kind Centrum.
Geboorteaangifte
De geboorte van je kindje geef je binnen drie dagen aan in de gemeente waar je baby is geboren. De vader of moeder doet aangifte. Het St Jansdal heeft ook geboorteloket.
Kraamvisite
Na de bevalling zal er kraamvisite (kraambezoek) langs willen komen. Bedenk goed hoe je dit wilt regelen. Dan kun je ontspannen uitkijken naar het bezoek.
Controles
De hoeveelheid bloedverlies, temperatuur, bloeddruk, borstvoeding etc. Na de bevalling zijn er een flink aantal controles. Voor je pasgeboren baby en voor jou als moeder.
Als de wolk niet roze is
Er wordt vaak gesproken over een roze wolk na de geboorte van je kind. Maar het kan voor jou als kersverse moeder
behoorlijk lastig zijn als blijkt dat die roze wolk spoorloos is.
Consultatiebureau
De eerste week na de bevalling krijgen jullie hulp van de kraamverzorgster. Na de kraamtijd neemt de jeugdgezondheidszorg (JGZ) de zorg voor je kindje over.
Hielprik
Tussen de vierde en zevende dag na de geboorte neemt een medewerker van de jeugdgezondheidszorg of de verloskundige de hielprik af.
Gehoortest
In de eerste weken na de geboorte krijgt je kind een gehoortest. Met deze test meet een medewerker van de jeugdgezondheidszorg of de verloskundige of je kind genoeg hoort om te leren praten.