Coronanieuws

Update juni 2021 

 

Bezoekregeling kraamsuites Harderwijk / Moeder&KindCentrum

Binnen 24 uur na de bevalling mogen grootouders op bezoek komen. Met een maximum van 4 bezoekers en maximaal 2 personen tegelijkertijd waarbij de bezoekduur maximaal een uur is. Hierna gelden de algemene regels van het ziekenhuis (max 2 bezoekers per dag, max 1 uur per bezoeker).

 

Bezoekregeling couveusesuites Harderwijk / Moeder&KindCentrum

-          Er mogen 2 personen per dag op bezoek komen.

-          Er kan max 1 bezoeker per patiënt tegelijk komen.

-          De bezoekduur is maximaal 1 uur per bezoeker.

 

Bevalling in het ziekenhuis én in het Geboortezorghuis

Een extra “begeleider” mag bij de bevalling aanwezig zijn.

 

Toegang tot het H-gebouw

Het Geboortezorghuis en het Moeder&KindCentrum zijn weer 'normaal' toegankelijk via het H-gebouw. Je hoeft niet meer via de hoofdingang van het ziekenhuis naar binnen te gaan. De screening aan de deur en via de website /check-in is vervallen. 

 

Hygiene maatregelen 

-           Houd 1,5 meter afstand tot anderen.

-           Zorgverleners zullen een masker dragen als zij binnen 1,5 meter komen. 

-           Desinfecteer je handen bij binnenkomst. 

-           Een masker is niet verplicht. 

 

 

Nieuws 8 mei 2020

 

Beste zwangere/ kraamvrouw,

 

Naar aanleiding van de versoepelingen die onze premier afgelopen woensdag heeft aangekondigd hebben de beroepsverenigingen uit de geboortezorg overleg gehad over wat er aan versoepelingen kan worden georganiseerd binnen de zorg die wij jullie geven.

 

Om deze versoepelingen te kunnen invoeren dienen wij ons aan de geldende adviezen te houden, dus indien mogelijk;

- 1,5 meter afstand houden

- zwangeren en partners met klachten blijven thuis

- het advies blijft om de contactmomenten beperken.

 

De afgelopen maanden hebben wij veel gevraagd van onze zwangeren en partners, daar zijn wij ons zeker van bewust. Het heeft echter wel geleid tot het kunnen blijven geven van de noodzakelijke verloskundige zorg. Er waren nauwelijks zieke collega’s en zwangeren, iets waar wij heel blij mee zijn.

Omdat wij het belangrijk vinden dat wij deze zorg ook de komende maanden kunnen blijven geven, heeft ons verloskundig samenwerkingsverband, de volgende versoepelingen afgesproken;

 

Controleschema:

Vroege echo rond 8 weken + partner

* intakegesprek en voorlichting rond 9-10 weken (mogelijk telefonisch)

Termijnecho rond 10-12 weken + partner

*Controle rond 16 weken (mogelijk telefonisch)

Rond 19 weken  de 20-wekenecho (SEO) + partner

*Controle rond 23 weken (mogelijk telefonisch)

Controle rond 27 weken

Controle rond 31 weken

Controle rond 33 weken

Controle rond 35 weken en bespreken geboorteplan, Liggingsecho + partner

Controle rond 37 weken

Controle rond 39 weken

Controle rond 40 weken

Controle rond 41 weken

 

*Of deze controles fysiek of telefonisch gedaan worden hangt af van de praktijk waar je onder behandeling bent. De ruimtelijke mogelijkheden zijn verschillend per praktijk. Je verloskundige zal aangeven wat de mogelijkheden binnen hun praktijk zijn. Mocht je zelf een voorkeur voor telefonische controles hebben geef dat aan bij je verloskundige.

 

Dus:

  • Vanaf maandag 11 mei worden de zwangeren ingepland volgens het bovenstaande controleschema waarbij de vraag wel blijft, kom zo veel mogelijk alleen.
  • Er mogen geen kinderen mee.
  • Bij de echo’s op de praktijken en in het echocentrum mogen partners weer mee. Ook bij de 20 weken echo (SEO).
  • Tijdens de thuisbevalling of bevalling in het geboortezorghuis mogen naast verloskundige en kraamzorg eventueel een student aanwezig zijn en naast partner 1 persoon extra (b.v. moeder/vriendin).
  • In de kraamperiode worden er maximaal twee fysieke kraambedcontroles ingepland.
  • Het ontvangen van bezoek tijdens de kraamzorgperiode is nog niet toegestaan, mocht dit wel gebeuren dan is het mogelijk dat de kraamverzorgende weggaat.

 

De mogelijkheden in het St Jansdal zijn wezenlijk anders dan binnen een verloskundigenpraktijk. Zij zijn bezig met het opschalen van de medisch noodzakelijke zorg, dit betekent dat afspraken binnen verloskundigenpraktijken kunnen afwijken van afspraken binnen het ziekenhuis. Op dit moment kan de partner nog niet mee naar controles in het St Jansdal, wel naar de bevalling. Wij vragen hiervoor jullie begrip. Afhankelijk van de situatie kunnen er andere afwegingen worden gemaakt!

 

Als je Corona klachten hebt of positief op Corona getest wordt verwachten we van je dat je ons dat zo snel mogelijk mededeelt.

In principe ziek je dit thuis uit en proberen we alle consulten uit te stellen tot je geen klachten meer hebt. De onderzoeken tot nu toe wijzen er nog steeds op dat Corona in de zwangerschap niet anders verloopt dan buiten de zwangerschap en de risico’s voor de baby blijken tot nu toe miniem. Mocht een controle thuis nodig zijn, of ga je bevallen en je bent verdacht of positief getest, dan zullen wij zorgen voor alle noodzakelijke beschermingsmiddelen en geheel beschermd jouw bevalling begeleiden.

Met deze versoepelingen hopen wij tegemoet te komen aan de wens die leeft. Deze bijzondere periode in jullie leven beleef je het liefste samen. Wanneer de komende weken blijkt dat er door deze versoepelingen meer besmettingen zijn, zijn wij genoodzaakt de zorg weer te minimaliseren. Wij vragen dan ook aan jullie om bewust om te gaan met de ruimte die er nu is. Pas de hygiënemaatregelen toe en kom zo veel mogelijk alleen! 

 

Dank voor jullie medewerking en begrip!

 

Vriendelijke groet,

Namens het hele team van verloskundigen, echoscopisten, kraamverzorgenden, verpleegkundigen en gynaecologen.

Verloskundig samenwerkingsverband Harderwijk