Moeder&Kind Centrum Harderwijk

In sommige gevallen is het veiliger en noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen. Dit kan zijn bij bepaalde risico's of complicaties. Met een medische indicatie kun je onder begeleiding van de klinisch verloskundige en/of gynaecoloog bevallen in het Moeder&Kind Centrum van ziekenhuis St Jansdal.

Couveuseafdeling

Opname op de couveuseafdeling is vaak een emotionele gebeurtenis. Zeker omdat je van te voren niet altijd weet dat een verblijf op de couveuse unit nodig is. Je bent net bevallen en wordt heen en weer geslingerd tussen blijdschap, angst en onzekerheid.

 

Wanneer moet je baby in een couveuse?

Een baby gaat in een couveuse als het geboren wordt voor 37 weken zwangerschap (prematuur) of als het geboortegewicht niet strookt met de duur van de zwangerschap (dysmatuur). Het kan ook zijn dat je baby ziek is, een afwijking of handicap heeft waardoor tijdelijk verblijf in een couveuse noodzakelijk is.

 

Waarom in een couveuse?

Omdat premature baby’s hun lichaamstemperatuur nog niet op peil kunnen houden, zorgt de couveuse voor een constante temperatuur van 37°C. Daarnaast wordt de vochtigheidsgraad hoog gehouden, zodat je baby niet uitdroogt. De couveuse beschermt tegen ziektekiemen van buiten, er circuleert verse lucht en er kan extra zuurstof worden aangesloten: een perfect klimaat waarin je baby zich in alle rust verder kan ontwikkelen.

 

 

De couveusesuites

Het Moeder & Kind centrum heeft tien couveusesuites. Dit zijn speciaal ingerichte suites waar premature- en/of dysmature baby’s vanaf 32 weken worden opgenomen. Daarnaast worden hier ook zieke baby’s tot zes weken ogenomen die medische zorg nodig hebben. 

 

 

Gezinsgerichte zorg

Het verblijf op de couveusesuite brengt onvermijdelijk stress met zich mee. Te vroeg geboren kinderen, maar ook kinderen met een infectie kunnen minder goed prikkels zoals licht, geluid en aanrakingen verwerken. De stress zoveel mogelijk wegwerken helpt bij de neurologische ontwikkeling en het genezingsproces van je baby. Hiervoor passen wij waar mogelijk ontwikkelingsgerichte zorg toe. Doordat ouder en kind bij elkaar kunnen blijven in een suite, ben je als ouder ook partner in de zorg.

 

 

Couveusesuite

Een couveusesuite is een eenpersoonskamer, waarin alle professionele hulpmiddelen aanwezig zijn om je baby de zorg te kunnen bieden die het nodig heeft. Hiernaast krijg je als ouder de mogelijkheid om dag en nacht bij je pasgeboren baby te verblijven. Dit is niet alleen goed voor de binding met je kindje maar zorgt er ook voor dat je actief deelneemt in de zorg, zodat je de verpleging steeds minder nodig zult hebben.

 

Als je wil douchen kun je gebruik maken van één van de twee aanwezige douches/toiletruimtes op de couveuseafdeling. Je mag de suite persoonlijker maken door bijvoorbeeld een eigen dekentje mee te nemen, foto’s of tekeningen op te hangen. Op de couveuse afdeling is ook een familiekamer. Hier wordt de brood en warme maaltijd geserveerd. Daarnaast kun je hier met je bezoek zitten en kunnen de kinderen hier onder toezicht spelen in de speelhoek. In de familiekamer kun je gratis koffie, thee en ranja pakken.

 

Verschillende soorten bedjes

Wanneer je baby op de couveuse afdeling wordt opgenomen kan het in verschillende soorten bedjes gelegd worden. Welk bedje dat is, is afhankelijk van de toestand van je baby.

 

De couveuse

In een couveuse kunnen zieke of te vroeg geboren baby's in een gecontroleerde omgeving verpleegd en geobserveerd worden. Couveuses zijn gemaakt van doorzichtig kunststof en omgeven het kind volledig. Couveuse maken het mogelijk de temperatuur te regelen. Dit moet omdat prematuren vaak hun eigen lichaamstemperatuur nog niet kunnen regelen, omdat zij geen eigen lichaamsvet hebben. Ook kan in een couveuse de luchtvochtigheid en luchtsnelheid worden geregeld. Hierdoor kan vochtverlies worden beperkt. Tevens verkleint een couveuse de kans op infecties. In de couveuse zijn twee uitsparingen aangebracht waardoor je je baby in de couveuse kan aanraken en je baby verzorgd kan worden. Hoelang je baby in een couveuse ligt is afhankelijk van hoe je baby het doet. Per baby wordt dit door de verpleegkundige geobserveerd.

 

Je baby ligt meestal bloot in de couveuse op een luier na. In de couveuse ligt een nestje, ook wel snuggle genoemd. Dit geeft je baby een gevoel van geborgenheid zoals het ook gewend was in de baarmoeder. Vaak heeft je baby een mutsje op: dat heeft alles met warmte te maken. Het hoofdje van je baby is relatief groot en via het hoofd verliest je baby dan ook veel warmte. Soms heeft je baby ook sokjes aan: dat heeft te maken met de bloedsomloop die juist in de uiteinden van het lichaam nog niet goed op gang is

 

Het open bedje

Dit bedje lijkt op een couveuse, maar heeft geen bovenkant. Ook hier kan de warmte geregeld worden. Dit kan via het verwarmd matras en eventuele bovenwarmte. De luchtvochtigheid kan bij deze couveuse niet geregeld worden.

 

 

Het warmtebedje

Wanneer je baby de temperatuur helemaal zelf kan regelen, leggen we het in een bedje. Ook hebben we bedjes met warme matrasjes op de afdeling.

 

  

Onderstaand filmpje geeft een korte impressie weer van onze couveusesuites: