Thuis bevallen

Ben je gezond zwanger, dan mag je in Nederland kiezen om thuis te bevallen. De zorg die je nodig hebt, is vierentwintig uur per dag en zeven dagen in de week beschikbaar. Jouw verloskundige en een kraamverzorgende komen naar je toe om je bij te staan en te begeleiden. Dit systeem van hooggekwalificeerde service is uniek in de wereld.

 

Een thuisbevalling is mogelijk als je tussen de zevenendertig en tweeënveertig weken bevalt én als het ziekenhuis binnen dertig minuten afstand ligt. Met je verloskundige kun je alle voor- en nadelen bespreken. Zo kunnen jij en je partner een goede afweging maken.

 

Veel vrouwen voelen zich thuis veilig en zijn daardoor meer ontspannen. Je kan zelf kiezen in welke kamer je beval, wie je erbij wilt hebben en of je er een muziekje bij aan wilt. Na de geboorte is het moigelijk om in alle rust kennis te maken met je kleintje. Rond de twintig procent van alle zwangeren in Nederland bevalt thuis.  

 

Om thuis te bevallen zijn een paar voorwaarden nodig. Zo moet er op de verdieping waar jij bevalt stromend water zijn. Ook moeten er klossen onder je bed staan. Dit is om het kraambed op tenminste tachtig centimeter werkhoogte te krijgen. Klossen zijn te leen bij de thuiszorg.